PON - Passive Optical Network (Yeni Nesil Fiber İnternet Çözümü)

By . - 01:48

Ülkemiz de yaygınlaşmamış ama fiber internetin geleceğinde büyük yer tutan PON sistemleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

İlk olarak baştan bazı terimleri sizinle paylaşmak istiyorum ki;

OLT : Optical Line Terminal
ONU/ONT: Optical Network Unit / Optical Network Terminal
EPON : Ethernet Pasif Optical Network
GPON: Gigabit Pasif Optical Network
POS : Passive Optical Splitter
ADSL : Asymmetric Digital Subscriber Line 
VDSLVery High-bit-rate Digital Subscriber Line

Bu terimleri yazdıktan sonra çok detaya girmeden konuyu anlatmaya çalışıcam.




Kısa olarak ifade etmek gerekirse tek hat üzerinden telefon, internet ve televizyonu maksimum verimlilik ile kullanmanızı sağlıyor. Tabi bu sistemi kullanabilmeniz için ilk olarak fiber internet alt yapısı olan bir internete ihtiyacınız var.

İlk olarak bir adet OLT ye ihtiyacınız var. Gelen telefon hatlarınızı ve internet hattınızı ve diğer network servislerinizi OLT ye bağlayarak bir merkez oluşturuyorsunuz. İsterseniz OLT yi uzaktan kontrol edebilir ve gereken tüm yönlendirme ve yönetim opsiyonlarını buradan yapabilirsiniz. Mac adresi yönetimi, bilgisayarların ve hatların takibi, web yönetimi ya da limitleme gibi işlemleri OLT üzerinden yapabilirsiniz.

Daha sonraki aşamada POS kullanarak kaç farklı ev, iş yeri ya da alan varsa ayrıştırarak çoğalta biliyorsunuz. İsteğe bağlı olarak faklı bölgelere işlem yapılacaksa belli bölgelere POS lar koyularak her bölgenin dağıtımını oradan yapabilirsiniz.

POS ile dağıtım sağladıktan sonra kullanım sağlanacak her ev, is yeri ya da alana bir adet ONU koymanız gerekiyor. ONU lar aslından birer dağıtım terminali. Bu terminal üzerinden evinize dağıtım yapabilirsiniz fakat ONU lar şu aşamada sadece kablolu sistem olarak çalışıyor. ONU lar EPON ve GPON olarak iki gruba ayrılıyorlar. İsteğe ve sahip olduğunuz sisteme göre seçim yapabiliyorsunuz. Eğer kablosuz olarak kullanmak istiyorsanız bunun için bir adet Router'a ihtiyacınız var. Şunu söylemem gerek ki kablosuz dağıtımda biraz performans kaybı olacaktır ama şuanda kullandığımız internet performansından sonra kablosuz sistem performansı sizi tatmin edecektir.




ONU sistemine bağlantı yapıldıktan sonra artık o bölgede ki dağıtım size kalmış. ONU dan bağlantı yaparak TV, bilgisayar, telefon, ya da her hangi neyi bağlamak istiyorsanız onlara dağıtımını sağlayabilirsiniz.Eğer kablosuz olarak bunun dağıtımını sağlamak istiyorsanız da Router bağlantısı yaparak kablosuz olarak yayabilirsiniz.

Diğer bir taraftan OLT kullanmadan da internet sağlayıcınızdan gelen hattı ONT/ONU kullanarak alıp evinizde kullanabilirsiniz. Genel olarak geniş ve büyük alanlar ya da yönetim isteyen durumlarda OLT kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Daha basit kullanımlar için ONU/ONT kullanabilirsiniz.

Splitter

GPON ve EPON Farklılıkları
Farklılıklar ve Faydaları

  • Kablo mesafesi ADSL ve VDSL de 3km kadar iken, PON' da 20km kadardır,
  • ADSL basit internet kontrolü, VDSL daha çok oyun ve konferans iletişim için, PON da ise VoD, Canlı TV ve HD TV kullanımında yüksek performans,
  • Bant genişliği ADSL 10M, VDSL 25M, PON 100M şeklindedir,
  • Tek kabloda bir çok çözüm imkanı,


Özellik farklarına detaylarına çok girmeksizin basit kullanım için elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Umarım bilgi arayanlara fayda sağlayabilirim.

  • Share:

You Might Also Like

0 yorum