Kemaliye (Eğin) - Saklı Cennet

By . - 06:31


Fırat nehrinin kenarın da evleri, kanyonu, dağları ve şenlikleri ile saklı cennet Kemaliye. Aslından son yıllarda yapılan turlar ve organizasyonlar ile her geöen gün turist sayısını arttıran bir yer Kemaliye. Kemaliye eski adı ile Eğin olarak biliniyor. İsmin değişikliğide Mustafa Kemal Atatürk'ün isim babalığı sayesinden Kurtuluş savaşından sonra Kemaliye ismini almıştır.

Kemaliye aslından Erzincan'a bağlı bir ilçe. Fakat Kemaliye'ye gitmek istiyorsanız en kısa ve düzgün yolun Erzincan ile alakası yok diyebilirim. En rahat ulaşım şuan için uçak ile Elazığ'a gidip oradan yaklaşık 2 saatlik araba yolculuğu ile Kemaliye'ye ulaşabilirsiniz. Eskiye nazaran yollarında düzelmesi ile ulaşımda her geçen sene kolaylaşıyor diyebilirim. 

Kemaliye ufak bir ilçe olmasına karşın çevresinden bir çok köy bulunuyor. Bu köyler sayesinden insan akışıda aslından hiç durmuyor. 

Kemaliye(Eğin)'nin en güzel zamanı bahar ayları diyebilirim. Suyun bol ve sıcağın yakmadığı zamanlar.

Aslından tarih olarak detaya girilip anlatılacak bir çok detay var ama ben bu detaylar ile sıkmadan bölge de yapılabilecekler ve püf noktalar hakkında bilgi vermek istiyorum. 

Buraya geliyorsanız rahat ama bir o kadar da sağlam bir ayakkabıyı çantanızın en üstüne koymanızı öneririm. Yürünecek ve görülecek çok yer var. Bölgede üç tane yürüyüş parkuru bulunuyor. 
  • Sorak Deresi Kısa Yürüyüş
  • Sorak Deresi Uuzn Yürüyüş
  • Koçan Gabanı
Kemaliye İpek yolu üzerinden olan bir bölge olduğu için tarih boyunca her zaman geçiş bölgesi olarak popüler olmuş. Bu sebepten dağların ve köylerin arasından bir çok geçiş ve yürüyüş alanları bulunuyor. Bunun yanında yürümeyi sevenler için bölge halkının ''GÖBEK'' ismini verdiği ama büyük mantarları bahar aylarında toplamak için binlerce insan bu bölgeye geliyor. Bazılarının 5-6 kg bile olduğu bu mantar çeşidi yenebilen ve lezzetli bir mantar türü. Eğer bahar aylarından giderseniz bunları aramaya da çıkabilirsiniz. Ama çok zor bir iş olduğunu ve acemi birinin çok başarılı olabileceğini hiç sanmıyorum.
Göbek
Kemaliye su açısından çok zengin bir bölge olduğu için çok fazla su kaynağı görebilirsiniz bunlardan en ünlüleri;
  • Kadıgölü
  • Koçan Şelalesi
  • Kırkgöz
Bölgede bu kadar su olduğu içinde bir çok noktada yeni ve eski olmak üzere köprülerde bulabilirsiniz. Bu köprülerden bir tanesi kitaplara da konu olmuştur.

Taş Yolu

135 yıla yakın zaman yapımı süren Taş Yolu da görülmeye değer yerlerden biri. Fırat'ın yanındaki dağların yamacından bir yol yapma amacı ile başlayan bu proje çok uzun yıllar sürmüş. Hem bazı köyleri ilçeye kara yolu ile bağlamak hem de 300km yakın İstanbul yolunu kısatmak için yapımına başlayan bu proje maddi yetersizliklerden bir çok defa durmuş. Sonunda haklın katkıları ile biten bu proje şuanda aktif şekilde kullanıma gerek kalmasada çok enteresan ve görülmesi gereken bir yapıya sahip.

Karanlık Kanyon

Amerika da ki Grand kanyon ve Alpler de görülebilecek dik yamaçlara sahip bir yapıda. Bazı noktalarda 500m kadar sarp yamaçlar bulunuyor. Fırat'ın eşlik ettiği bu doğal güzelli bir çok aktiviteye de ev sahipliği yapıyor. Rafting ve kano yapmak isterseniz özellikle bazı noktalar çok eğlenceli ve aksiyon dolu oluyor. 

İlçede ki evlerin bir çoğu kendi eski yapılarını koruyorlar bu sebepten çok güzel bir görüntünün içinde yer alacağınıza emin olabilirsiniz. Bunun yanında imkanınız olursa bir evin içinide gezmenizi öneririm. 




Bunun yanında bölgenin en meşur yiyecekleri dut ve ceviz. Tabi dut ve ceviz olunca pekmez olmadan olmaz. Ama ben size göresel ismi ile ORİCİK genel bilinen adı ile cevizli sucuğu ve LÖK öneririm. Kadıgölünün hemen yukarısından bir Lökhane bulunuyor. Buraya çıkarak oradan taze taze yapılmış Lökler'den tadabilir ve alabilirsiniz. Lök, dut ve cevizin dövülmesi ile yapılan bir tatlı. Lökhane'nin yanındaki değermenden de isterseniz organik un alabilirsiniz.

Bunların yanında Eğin'in meşur kara kavurmasınıda yemeden gelmemenizi öneririm. Merkezdeki Bozkurt otel de yiyebilirsiniz.

Eğer denk gelirseniz el yapımı Eğin'e özel ayakkabılardan alabilirsiniz. Çok şık bir yapıya sahipler. Bunun yanında eğer halılara ilginiz var ise düyaca ünlü kök boyadan yapılan Eğin halılarını inceleyebilir ve alabilirsiniz.

Son olarak şunu söylemeliyim Türkiye'nin görülmesi gereken yerlerinden biri

Kısa Hatırlatmalar
  • Bahar da giderseniz kalın üst ve yağmurluk yanınıza alın
  • Ayakkabılarınız sağlam ve rahat olsun. 
  • Rezervasyonu önceden yaptırın. 
  • Elazığ'dan gidiyorsanız Keban da Çırçır balıkda durup bir yemek yiyin. Önerim katmer yemeniz ama tatlı değil balık :)
  • Eğer bulabilirseniz göbek alın ve yiyin

Sirakonak Köyü - Peğir

Fırat

Recep Yazıcıoğlu Köprüsü






  • Share:

You Might Also Like

0 yorum