Evimde İnternet Çekmiyor

By . - 07:18




Gelişen teknoloji ve yaşam şartları ile beraber en çok önemsediğimiz şeylerden biri kesintisiz şekilde internete bağlı olmamız ve internet hızımızın performansı olsa gerek. Öyle bir duruma geldik ki çevirimiçi olmadan yaşanamaz oldu. Artık alışverişlermizde bile uygulamalara bağlı olmaya başladığımızı düşünürsek hayatın her noktası çevirimiçi olmaya gidecek. 

Bunların dışında farklı bir konuya deyinmek istiyorum bu yazımda. Türk toplumu olarak herşeyde olduğumuz gibi internet çözümlerinde de en ucuz ve en basit çözümü sürekli arıyoruz ve sırf bu sebepten parasını ödediğimiz bir çok hizmeti yeterli şekilde kullanamıyoruz aslında. 

Buna örnek vermek aslından çok kolay. Etrafınızdaki kendiniz dahil 10 kişiye şu soruyu sormanız yeterli. ''Evinizin her noktasından aynı performans kablosuz internet bağlantısına sahip misiniz?'' Ben şimdiden size cevabı vereyim %80 oranında ''HAYIR'' cevabı alacaksınız. 

Zaten hali hazırda ülkemideki internet hızının mükemmel seviyede olmadığını düşünürsek, yanlış konumlandırma ya da ucuz çözüm arama şekilleri ile daha kötü bir duruma kendimizi sürüklüyoruz. 

Bunları 3 başlıkda ayırıyorum.

Çözüm için para vermekten kaçarken, fatura tuzağına düşenler;

Bir çok arkadaşım var ki; evinin belli noktalarıda kablosuz bağlantı sinyali olmadığı için mobil 4G bağlantısını kullanıyor ve sırf bu yüzden paketini aşıp yüksek faturalar ödüyor. Yüksekden kastım her ay belki 50- 80 TL arası fazla ödemeden bahsediyorum. Ama kendisine şu ürünü 100 TL ver rahat et dediğimde aldığım cevap '' O kadar para şimdi verilir mi''. Şimdi bu ne pehriz, bu ne lahana turşusu.

Çözüm bile olduğunu bilmeyenler;

Bu grubu daha anlayabiliyorum aslına bakıldığında. Çünkü bir çözüm olduğundan bile habersizler. İnterneti ve kablosuz bağlantıyı Türk Telekom'u verdiği o beyaz kutu sanan ve insanların ona Modem ismini verdiğini düşünen bir grup. 

Genelde de ülkemizin %70 inden filan bahsediyorun. Ama dedimya bunu anlıyorum teknoloji ile çok alakalı olmayabilir, ilgisi olmayabilir, araştırmak ya da aman ellemeyim de bozulmasın en azından çalışıyor diye düşüyor olabilirler.  Bu grup için önerim lütfen bu işlerden biraz anladığını düşündüğünüz birine sorun ya da bu yazının altına yorum bölümüne yazın ben yardımcı olmaya çalışayım. 

Bilgisayar işi yapanların bile bir çoğunun çekim alanını genişeltmek için Modem satmaya çalıştığı bir ortamda daha yolumuz uzun sanırım.

Çözüm arayan, parası neyse vereceğim deyip ne yapacağını bilemeyenler;

İşte bu yazının asıl amacı bu gruba yardımcı olmak. Aşağıda belli çözümleri teknik bir dil kullanmaksızın anlatmaya çalışacağım. Ama yinede kafanıza takılan ya da yardım gereken bir nokta olursa yorum bölümünden bana yazmanız yeterli. Oradan yardımcı olmaya çalışacağım.

İlk olarak şunu belirteyim. Türkiye de ki yeni nesil evler 90m2 ve üzeri evler için özellikle modem ile tüm sorunları çözmeniz mümkün değil. İnternet firmalarının verdiği modemler sadece internete bağlanmanız içindir. Tüm eve interneti performanslı yaymak için üretilmiş cihazlar değiller. Bu sebepten marka ne olursa olsun Modeminize kızmayın onun işi sadece eve interneti getirmek, her noktaya yaymak değil. Tabiki bazıları daha iyi ama en fazla %25 fark edeceğini unutmayın. Bu sebepten modeminiz çalışıyorsa kablosuz internetinizi genişletmek için modem almayın.

Bunun için ilk çözüm önerim ROUTER almanız. Router'ın bir çok görevi olsada bizim için gerekli olan özellikleri şunlardır. (Bu yazacaklarım yeni nesil tüm routerlarda özellik olarak bulunuyor)
  1. Modemini ile kablosuz eşleştirerek kablosuz bağlantınızı genişletmek.
  2. Sadece kablolu olarak kullandığınız interneti kablosuz bağlantıya çevirmek.
  3. Kablosuz bağlantıyı kabloluya çevirmek (Play Stataion, Televizyon v.b cihazlarda kablosuz bağlantı mümkün değil ya daha hızlı bağlanmak istersiniz diye)
NOT: Kablosuz bağlantınız ne kadar iyi olursa olsun. Hiç bir zaman kablolu bağlayacağınız kadar iyi olmayacaktır.

Bilgisayarınızda internet bağlantısı 5 çubuk olarak görünür, bunun 2 ya da 3 diş çeken odasına cihazı fişe takıp sonrasında kablosuz bağlantınızı şifrenizi girerek eşleştirmeniz yeterli olacaktır. İnternetiniz o noktada en üst seviyeye çıkacakdır.

Router ların bir çok farklı çeşidi bulunuyor. Burada önemli olan nokta cihazın anten sayısı ve kaç Mbps olduğu. Bunun dışındankiler çok önemli değil. Ama şunu söylemeliyim. Standart bir ev kullanıcısı için fiyat performans olarak en ideali 3 antenli ve 300Mbps olmasıdır. Diğer ürünlerde de belli farklılıklar ve katma değerler olsa da fiyat performans olarak bu tarz bir ürün en verimli seçenek olacaktır. 

Bu cihazları 60 TL ile 500 TL arasında satın alabilirsiniz.

3 anten 300Mbps Router Örnek Görsel



Başka bir çözüm önerisi RANGE EXTENDER. Bu ürün ufak tefek olan ve temel görevi kablosuz bağlantınızı genişletmek olan bir cihazdır. Bu cihazlar direk fişe takılabilecek tasarıma sahipler ve çok az yer tutarlar. Performansları biraz daha düşük olmasının yanında daha ufak evler ve yüksek performansa ihtiyaç duyulmayan yerler için ucuz ve yer tutmayan bir çözüm olarak kullanılabilir. 
Ethernet çıkışı olan bir ürün alırsanız, cihaz kablosuz bağlantıyı yine kabloluya çevirecektir. Ama dediğim gibi beklentiyi yüksek tutmamanızı öneririm. 

Bağlantı için modemin üzerindesi WDS tuşuna basmanız ve sonrasında da Range Extender üzerindeki WDS duşuna bastığınızda otomatik olarak bir birlerini tanıyacaklar. Cihazın antenli olması çekim alanını genişletecektir. Antenli olanı tercih edebilirsiniz. Bu üründe de 300Mbps olanı ev kullanımı için yeterlidir.

Bu cihazları 60 TL ile 200 TL arasından satın alabilirsiniz.

2 Anten 300Mbps Range Extender Ürününe Örnek Görsel


Bir başka çözüm POWERLINE ADAPTOR. Avrupda en çok satılan çözümlerden biri olmasına karşın ülkemizde malesef bilinmediği için çok kullanılmıyor. Cihaz şu şekilde çalışıyor. Kutunun içinden 2 parça olarak çıkıyor. İlk parçayı modeminizi yanına takıyorsunuz ve kablolu olarak bağlantısını yapıyorsunuz. Diğer parçasınıda evin istediğiniz odasından istediğiniz fişe takıyorsunuz ve o cihaz elektirik hattından taşınan interneti alarak taktığı bölgeye internet vermeye başlıyor. Yani kısacası Evinizin elektirik hattından internet taşıma imkanınız oluyor. Hemde fazladan işlem yapmaksızın. Şu önemli bir ayrıntı tek faz olan evler için uygundur. Türkiyedeki evlerin bir çoğuda bu şekildedir ama değilse kullanımı mümkün olmayacaktır.

Takıldığı noktada hem kablolu hem de kablosuz olarak rahatlıkla internet bağlantısına erişebilirsiniz. Kurulumuda çok kolaydır. Cihazın üzerinden bulunan PAIR tuşlarına basarak eşleştirebilirsiniz. 200V ve 500V olarak çeşitleri bulunuyor. Ev kullanımında 200V işinizi görecektir.

Bu cihazları 120 TL ile 300 TL arasından satın alabilirsiniz.

Powerline Adaptör Örnek Ürün


Son çözümümüz ile ACCESS POINT. Bu ürün temel görevi kablosuz bağlantınızı genişletmektir. Ev kullanıcısı için Router ile aralarından çok büyük bir fark yoktur ve router lar daha performanslı ve kullanışlı olabilir. Ama ev içib şık tasarımlı tavan tiplerini kullanmak isterseniz tabiki bu ürünü tercih edebilirsiniz. Bu tip ürünler biraz pahalı olmasının yanında performanslı ve kaliteli ürünlerdir. Ama eğer antenli normal bir AcessPoint almayı düşünüyorsanız router almanızı ben öneririm. 

Bu cihazından kurulum ve bağlantısını router ile aynıdır.

Bu cihazları 100 TL ile 250 TL arasından satın alabilirsiniz.

3 Anten 300Mbps Access Point Örnek Ürün
Tavan Tipi olarak anlandırdığım cihaza örnek. Yatay şekilde tavana monte ediliyor. Kutu içinden montaj için gereken parçalar çıkacaktır


Yukarda anlattığım tüm detaylar ev kullanımı için yazdığım ve basit tabanlı çözüm ve öneriler olarak değerlendirebilirsiniz. Tabiki ağ çözümlerinin sonu yok. Çok farklı çözüm ve öneriler olabilir. Ama en basit anlamda ve en sade şekilde akıl karıştırmadan açıklama yapmaya çalıştım. 


  • Share:

You Might Also Like

0 yorum