Zagreb (Hırvatistan/Croatia)

By . - 06:56



Hırvatistan’ın başkenti Zagreb.  Zagreb Hırvatistan’ın en büyük şehri olmasına karşın nüfusu 1 milyon civarlarında ve sakin bir şehir görünümünde.

Şehrin tamamı büyük taş binalardan ve geniş yollardan oluşuyor. Tam anlamıyla eski SSCB şehirlerinde ki kentleşmeyi burada da bulabilirsiniz. Tek kötü yanı biraz kasvetli bir hava oluşuyor olması. Kararmış büyük taş binalar insanı biraz boğabiliyor. Sokaklarda ki dükkanların genel yapısı eski ve ufak. Şehir merkezindeki restaurant ve pubların olduğu Bogoviceva sokağı dışında genel de dükkanların bir çoğu eski ve köhne. Hayatın çok canlı olduğunu söylemek pek mümkün değil maalesef.




















Zagreb’in tarihi yapıları genel olarak bir araya toplanmış şekilde. Çok fazla ulaşım gereksinimi olmaksızın  gezebilir ve zaman geçirebilirsiniz. Şehrin merkezinde  Ban Jelacic’ in at üzerinde bir heykeli var. Bu kişi şehri Osmanlı saldırılarından koruyan kişi olmasından ötürü Hırvatlar için kahraman niteliğinde. Bu sebepten şehrin tam göbeğinden heykeli görebilirsiniz. Ama şunu da söylemem gerek ki tam arkasındaki binada kocaman THY ve Beko’nun reklamı bulunuyordu. İşte para her şeyin önünde geliyor. Bunların dışında Kral Tomislav Meydanı ve Hırvat Ulusal Tiyatrosu gezmenizi önerebileceğim yerler.





Şehrin biraz dışında Bundek park ve gölü bölgesi bulunuyor. Burada çevresi kumsala dönüştürülmüş bir göl ve büyük yeşil bir alandan oluşuyor. Yaz aylarında azda olsa kalan insanlar buraya gelip hem göle giriyor hem de çevresinde piknik ve benzeri aktiviteler yapıyorlar. Gölün çevresindebir çok bar ve restaurant bulunuyor burada oturup zaman geçirebilirsiniz. Bu arada göl öyle bulanık ve kötü değil girebilecek kıvamda. Eğer gittiğiniz mevsim uygun ise mayonuzu yanınıza almanızı öneririm.  Zagreb için ayırdığınız bir gününüzü burada dinlenerek geçirebilirsiniz.













Bunun dışında fiyatlar ve hayat bizden daha uygun. Bu sebepten çok fazla para harcamadan tatilinizi geçirebilirsiniz. Marketler de Türk markalarının bisküvi, gofret v.b ürünlerini de bulabilirsiniz.

Hırvat halkı sakin ve yardım sever bir yapıya sahip. Zaten şehir de çok büyük olmamasından ötürü istediğiniz yeri rahatlıkla bulabilirsiniz. Zaten yukarda anlattığım heykelin oradaki Turist İnfo’dan gereken bilgi ve ekipmanı tedarik edebilirsiniz.  Taş yapılarının yanın da yeşil seviyesi de yüksek bir şehir Zagreb. Parkların ve yeşil alanlarının adeti bayağ yüksek. Her blok içinde ufaklı büyüklü parklar bulabilirsiniz. Zaten yazın insanların bir çoğu hayatlarını oralarda geçiriyor sanırsam.





Yemek konusuna gelince maalesef ki olumlu konuşmak mümkün değil. Poğaça, kek konusunda seçenekler fazla o sebepten sabah kahvaltıların da hiç zorluk çekmezsiniz ama akşam yemekleri konusunda farklı bir tat bulamayabilirsiniz.

Kalacak yer olarak eğer hostel düşünürseniz Oldtown Zagreb’i size önerebilirim. Merkezi konumu, fiyat ve temizliği ile güzel bir konaklama opsiyonu olabilir.

Zagreb havaalanı bir başkente yakışmayacak derece de eski ve ufak. Bir şehrin başkentinin bu şekilde havaalanına sahip olması sizi iner inmez şehir hakkında kötü düşünmeye sevk ediyor. Sanırım çok fazla turist gelmiyor diye üstüne düşmüyorlar çünkü Dubrovnik’de ki havaalanı hem daha gelişmiş hem de büyük.

Son olarak yorumumu söylememem gerekirse gidilmese bile olabilecek şehirler arasına aslında yazabilirsiniz. Bir çok açıdan vasat bir şehir Zagreb. Eğer zamanınız kısıtlı ise hiç gitmeye gerek yok. Ama benim gibi düşünüp ne olursa olsun bir ülkenin başkenti görülmeden olmaz düşüncesine sahipseniz de tatil planınızda 2 gün yeterli olacaktır.









  • Share:

You Might Also Like

0 yorum